dissabte, 7 de juny de 2008

Reactable: un nou instrument per a una música nova


Dos dels centres més interessants al nostre país en el camp de la innovació i la recerca tecnològica audiovisual: l'IUA i la Fundació Phonos, a través d'un dels seus productes amb més ressò i impacte dins el món de la música: el Reactable.

L'Institut Universitari de l'Audiovisual
és un centre interdisciplinari de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona dedicat a entendre els principis de la cognició i el comportament humà i a convertir aquests en tecnologies útils i alhora creatives.
L'IUA i la Fundació Phonos promouen la producció musical experimental basada en les tecnologies digitals. En aquesta línia, convoquen unes beques de producció musical per a projectes musicals adreçades a nous creadors.

Reactable

El Reactable és un instrument musical electrònic col·lectiu amb una interfície tangible formada per una moviola horitzontal. Diversos intèrprets comparteixen el control total de l'instrument de manera simultània, tot movent i fent girar objectes físics en una taula circular lluminosa. Movent aquests objectes, que representen els components d'un sintetitzador modular clàssic, els usuaris poden crear tipologies acústiques dinàmiques i complexes amb generadors, filtres i moduladors, en una espècie de sintetitzador modular tangible o llenguatge de programació controlat per corrents.

L'instrument va ser desenvolupat per un equip de luthiers digitals: Sergi Jordà, Martin Kaltenbrunner, Günter Geiger i Marcos Alonso, membres del Grup de Tecnologia Musical dins l’IUA. Les seves principals activitats es concentren en el disseny de noves interfícies musicals, instruments musicals “tangibles”, així com aplicacions musicals per a aparells mòbils.

L’equip del Reactable va ser guardonat amb el “Premi Ciutat de Barcelona 2007” .

El reactable pretén ser:

. col·laboratiu: diversos artistes interactuant local o remotament
. intuïtiu: sense manuals ni instruccions
. sònicament desafiant i interessant
. de fàcil aprenentatge i ensenyament (fins i tot per nens)
. adequat per a principiants (instal·lacions) i músics electrònics avançats (concerts)

El hardware del reactable es basa al voltant d’una superfície translúcida i multitàctil. Una càmera situada sota la taula, analitza contínuament la superfície, seguint les puntes dels dites de l’intèrpret i la naturalesa, posició i orientació dels objectes físics que es distribuyesen a la seva superfície. Aquests objectes representen els components d’un sintetitzador modular clàssic. Els intèrprets interaccionen movent aquests objectes, convertint la la seva distància, orientació i la relació de l’un en l’altre. Aquestes accions controlen directament l’estructura topològica i els paràmetres del sintetitzador sòlid. Un projector, també sota la taula, dibuixa animacions a la seva superfície, proporcionant una resposta visual de l’estat, l’activitat i les característiques principals dels sons produïts pel sintetitzador d’àudio.

Presentació de l'instrument a càrrec de Sergi Jordà


En aquest vídeo la cantant islandesa Björk declara la independència acompanyada del Reactablei finalment, Sergi Jordà i Carles López improvisant amb el Reactable a les Nits Digitals de Vic el passat novembre del 2007

Cap comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...