dijous, 24 de març del 2022

L'Hora Rockdelux al Music Spy Club

 El MUSIC SPY CLUB és una trobada singular mb músics, crítics i agitadors artístics. La seva fórmula és senzilla: l’espia punxa i comenta 10 peces publicades durant els últims 12 mesos. Un espai de descoberta ideal per a musicòmans sense manies que vulguin conèixer propostes artístiques recents. El proper 1 d'abril les 18:30 h. ens trobarem amb Santi Carrillo i Juan Cervera, els artífex de Rockdelux! 






ESPECIALS ROCKDELUX – 1 d'abril, 18:30 h.

Rockdelux, després de 35 anys d’història i 394 números, es va deixar de publicar en paper el 2020. Els seus fons documentals (1500 llibres, 540 DVD’s, més de 15 mil revistes i un vast arxiu fotogràfic) els va donar a la biblioteca. Fruit d’aquesta relació és que Rockdelux se sumen al clàssic Music Spy Club com uns còmplices de capçalera.

dimecres, 9 de març del 2022

Llibres & Música al Vapor Vell!

 

 

Arriba una nova edició del cicle “Llibres & Música” 

El Departament d’Estudis Culturals i Musicals de l’Escola Superior de Música de Catalunya impulsa una nova edició del cicle Llibres & Música. Després d’un any d’aturada obligada a causa de la pandèmia, el cicle retorna amb una principal novetat en l’espai: enguany, se celebrarà a la Biblioteca Vapor Vell del barri de Sants de Barcelona. L’objectiu d’aquest cicle és promoure la lectura i la difusió de nous llibres de l’àmbit de la musicologia. El cicle, que s’estendrà des del 15 de març fins al 5 d’abril de 2022 i s’emmarca dins l’assignatura de Seminari de musicologia, comptarà amb quatre presentacions de diferents autors de l’Estat espanyol: Sara Arenillas Meléndez, Luca Chiantore, Olimpia García-López i Oriol Brugarolas. 

 


 

Sara Arenillas Meléndez (15 de març de 2022, Biblioteca Vapor Vell, 18:30 h) 

Discursos, identidades y transgresión en la música popular española (1980-2010). El caso del glam-rock, SEDEM, 2021.  

Sara Arenillas és professora de la Universitat de La Laguna (Tenerife), doctora en Musicologia i premi extraordinari de doctorat per la Universitat d'Oviedo. Allà, també va cursar el grau en Història i ciències de la música i la llicenciatura de Magisteri amb menció de Música. Posteriorment, també va graduar-se d'un màster en Patrimoni musical a la Universitat de Granada. Les seves línies d'investigació se centren en els estudis culturals i les músiques populars urbanes. La seva tesi és precisament la que va propiciar aquest llibre, que ha adoptat el mateix títol.  

En aquest llibre, s'explora la permeabilitat i el caràcter transgressor del concepte glam, lligant-ho a altres conceptes relacionats com l’autenticitat, el cosmopolitisme i la modernitat. Per a dur a terme l'estudi, no només s'han utilitzat gravacions de cançons sinó també fotografies, portades de discos, materials audiovisuals (enregistraments en viu i videoclips) i retalls literaris de la premsa i lletres de les cançons. 

 

Luca Chiantore (22 de març de 2022, Blibloteca Vapor Vell, 18:30 h) 

Malditas palabras, Musikeon Books, 2021.  

Nascut a Milà, Luca Chiantore és pianista i musicòleg, referent en l’estudi de la interpretació pianística. Va realitzar el seu doctorat en Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. És professor de la Esmuc des de la seva fundació l’any 2001. A més, forma part del claustre docent de l’Escola Superior de Música Reina Sofía de Madrid, i del Doctorat en Música de la Universitat de Aveiro. Des de 2003 és director de l’empresa Musikeon, on ha realitzat cursos a nivell internacional. 

Entre les seves publicacions s'hi troben Historia de la técnica pianística (2001), Beethoven al piano (2010), Escribir sobre música (2016) i Tone Moves (2019). El nou llibre que presentarà es titula Malditas palabras, el qual va ser escrit durant el període de confinament. Amb un to de vegades irònic, planteja la polèmica al voltant de l’ús de certa terminologia en l’àmbit de la música, com és el cas de inspiració, geni, sentiment o creativitat. Explica com alguns termes són ambigus, fràgils i, en gran part, etnocentristes. A més, inclou reflexions personals i records fruits de la seva llarga experiència musical. 

 

Cristina Roldán Fidalgo (29 de març de 2022, Biblioteca Vapor Vell, 18:30 h) 

El espectáculo de la variedad: la folla en los teatros de Madrid del siglo XVIII, Maia Ediciones, 2021.  

Professora en la Universidad de la Rioja, Cristina Roldán Fidalgo és doctora en Música i Arts escèniques per a la Universitat Autònoma de Madrid, on també va rebre el premi extraordinari de doctorat i es va graduar en Història i Ciències de la Música. Participa en diversos projectes d’investigació i realitza una estada a la University of California Los Angeles. Les seves recerques s’articulen al voltant del teatre musical del segle XVIII entès com a espai de manifestació de les relacions entre societat i cultura en una perspectiva transcultural.

El llibre s’endinsa en el coneixement de la “folla” o “folla real”, una forma d’espectacle poc coneguda del teatre espanyol que reunia en una mateixa funció declamació teatral, música i ball. De gran èxit durant el segle XVIII, comptava amb la participació directa dels principals autors teatrals i musicals del moment, i ens ofereix una magnífica oportunitat per entendre la diversitat cultural i la societat d’aquella època. 

 

Oriol Brugarolas (5 d’abril de 2022, Biblioteca Vapor Vell, 18:30 h) 

La música en el “Diario de Barcelona” (1792-1850): prensa, sociedad i cultura cotidiana a principio de la Edad Contemporánea, Calambur Ed., 2019.  

Nascut a Barcelona, va estudiar els estudis superiors de piano i també teoria de la música al Conservatori Superior del Liceu i a l’École Normale de Musique de París. A banda del seu vessant pianístic, s'ha graduat d’història el 2003 a la Universitat de Barcelona i, actualment, és professor d'Història de la música a la mateixa universitat. Les seves línies principals d'investigació són: l'estudi de la circulació d'instruments musicals entre Espanya i Hispanoamèrica al segle XVIII; el negoci de la música impresa a Espanya al segle XIX (producció, agents, comerç i circulació de partitures) i de la relació entre premsa i música a l'Espanya del segle XIX.  

El llibre és una selecció de les notícies musicals i algunes altres no musicals publicades en el Diari de Barcelona entre 1792 i 1850. Hi podrem trobar avisos de compravenda d'instruments o partitures, programacions de concerts, anuncis de professors, copistes i constructors d'instruments, crítiques musicals i articles de reflexió musical. L’autor ha elaborat una base de dades a partir d’una selecció de notícies que complementen l'entorn sociocultural de la ciutat del moment. A més, s'inclouen tres articles signats per professors i investigadors reconeguts com Antonio Ezquerro Esteban, Xosé Aviñoa i Josep Borràs i Roca. 

 

Contactes: Escola Superior de Música de Catalunya, Edifici de L'Auditori, Carrer de Padilla, 155, 08013 Barcelona. Tel. 933523011

Adreça: Biblioteca Vapor Vell. Passatge del Vapor Vell, 1, 08028, Barcelona. Tel. 934097231

 

 

 

R.I.P. Pau Riba

 Amb Pau Riba, desapareix una de les figures més rellevants de la cultura catalana contemporània. A la Biblioteca Vapor Vell li retem homenatge amb aquesta exposició on trobareu discos, llibres, pel·lícules, documentals... tot un ventall d’obres que us permetran viatjar a la fascinant galàxia d’un dels creadors més brillants i valents del nostre temps.






dimarts, 8 de març del 2022

El dia de la Dona 2022 a Can Musictecari

 Enguany sí que podem celebrar amb normalitat el Dia de la Dona Treballadora. El vuit de març, però, no deixa de reivindicar el que és una enorme anormalitat: que les dones haguem de sortir a reclamar drets fonamentals, igualtat salarial i d'oportunitats i respecte per les nostres vides un any més.  Des de l'Ampli ens sumem a les reivindicacions feministes amb una banda sonora composada per dones. 

Les reivindicacions de les dones tenen un llarg recorregut històric

Director Wilkins 

tUnE-yArDs -"Nikki Nack"

Potser hi ha discos que no es poden entendre. No són la suma de les seves parts, no són una col·lecció de cançons, no són un cocktail d'influències. Per què s'hauria d'entendre la música? Potser n'hi ha prou amb deixar que faci la seva feina amb la nostra sensibilitat i acceptar-la com és: ella mateixa. Això és el que ens va passar amb "Nikki Nack", l'obra on Merril Garbus i la seva parella (el baixista Nate Breener) deixaven anar les cançons com feres escapades d'un zoològic. La personalitat de Merril -freak, expansiva, singularíssima- s'imposa al llarg del disc amb una força pròpia dels moments únics. Hi ha alguna cosa tel·lúrica, quelcom de festa enmig de l'apocalipsi, una cel·lebració "malgrat tot". Merril Garbus, dona fora de qualsevol estereotips vell o modern, és l'anfitriona dins una parranda afroamericana extranyíssima. Al final ja no només hem renunciat a entendre el disc, sinó que hem renunciat a entendre'ns a nosaltres i d'alguna manera tot és millor. 

Water Fountain 

Merrill Garbus

                                                               Portada del disc

Fonti

Can't Find My Way Home (Blind Faith) - Rachael Price | Live from Here with Chris Thile

Jazz, blues i cordes blanques troben aixopluc sota el paraigua de l' Americana en l'avellutada veu de Rachael Price en una preciosa versió del clàssic de Blind Faith

                                                                          Rachael Price 
 
                                                 Lo Jaume 
Perquè si, perquè porto cert temps captivat pels seus efluvis musicals i perquè son cinc veus extraordinàries i molt conscients del que canten. Us convido a fer un pont entre Llatinoamèrica i Euskadi: de Natalia i Catalina, cap a Josene, Uxue, i Izaro. Una personal manera de tractar el folk i les seves arrels populars cap noves fronteres.

Natalia LaFourcade - Canto por México
De la sempre rotunda melancolia Mexicana ens arriba la meravellosa Natalia Lafourcade, incansable i genuïna aquesta adaptació dels seus Canto por México a un espectacle musical cantat per ella mateixa.

                                                                Natalia LaFourcade 

                                                   Monsieur Periné - Bailar contigo 

De l'acolorida Colòmbia ens arriba el grup Monsieur Periné, liderat per la veu de la Catalina Garcia en aquesta barreja de folk, pop, jazz tant optimista i necessària: Bailar contigo.


Creuem el pont i arribem a Euskalerria. La biscaïna Izaro Andrés ens fa ballar amb la desimboltura i la follia de la joventut: La felicidad.

                                                                         Izaro Andrés



Els bilbaïns Huntza amb Josene Araskistain a l’acordió i la Uxue Amonarriz a la veu fan una demostració de força i sensibilitat, amb aquest himne que ens anima a fer kilòmetres costa avall o a superar les adversitats segons es miri: Aldapan gora


Huntza, tot just abans de la manifestació del 8 de març de 2016 va publicar la cançó Harro Gaude: un homenatge a les primeres dones que van pujar als escenaris, el tema de seguida es va fer molt popular.

                                                          Manifestació del 8 de març

I un bonus track de Huntza amb Mafalda, la cantant de Tremenda Jauría.


Tremenda Jauría i Mafalda al Razz 

Dra. Goldfoot 


El quart disc de la rapera britànica d'ascendència nigeriana és un cant d'admiració a les dones en general i a la dona negra en concret. A Sometimes I Might Be An Introvert hi ha soul, funk, confessions i una declaració de valors i principis feministes. 

Portada del disc 


Ja només pels directes que fa, ja sigui a Salt o Barcelona, Marga Mbande ja es una "jefa". Propera tan a dalt com a baix l'escenari, no té cap problema a compartir pista de ball després de les seves actuacions. Foteu-li una orella al seu Afromantik EP, que en paraules de la mateixa Marga, s'engloba dins el que es coneix com afrobeat (el d'ara) i cada cançó de l'EP toca un "pal".


Marga Mbande 

BONUS TRACK




dimecres, 2 de març del 2022

Giulia Valle al Music Spy Club!

  

 El MUSIC SPY CLUB és una trobada singular mb músics, crítics i agitadors artístics. La seva fórmula és senzilla: l’espia punxa i comenta 10 peces publicades durant els últims 12 mesos. Un espai de descoberta ideal per a musicòmans sense manies que vulguin conèixer propostes artístiques recents. El proper 18 de marça les 18:30 h. ens trobarem amb la gran Giulia Valle, caleidoscopi jazzístic! 








GIULIA VALLE – 18 de març, 18:30 h.

Contrabaixista, compositora i líder de banda, Giulia Valle és ja una de les músiques més reconegudes del panorama jazz internacional. Nascuda a Itàlia, crescuda a Barcelona, formada a París i Nova York, la seva carta de naturalesa musical va de la música clàssica a la contemporània, amb la mirada posada al jazz.










 Properes dates... 


ESPECIALS ROCKDELUX – 4 de febrer i 4 de març, 18:30 h.

Rockdelux, després de 35 anys d’història i 394 números, es va deixar de publicar en paper el 2020. Els seus fons documentals (1500 llibres, 540 DVD’s, més de 15 mil revistes i un vast arxiu fotogràfic) els va donar a la biblioteca. Fruit d’aquesta relació és que Rockdelux se sumen al clàssic Music Spy Club com uns còmplices de capçalera.

dimarts, 1 de març del 2022

L'Ampli també anirà 78 rpm



 Aquest mes de març comença la segona edició del cicle d'audicions comentades, tallers i xerrades "78rpm", organitzat pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona amb Alter Sinergies. Una vintena d'activitats que tindran lloc a les biblioteques de La Bisbal d'Empordà, Caldes de Malavella, Figueres, Ripoll, Calonge, Blanes i Girona. Enguany els musictecaris també hi participem, juntament amb bons amics com Xavier Riembau i artistes com Lalo López, Paula Grande, Gemma Humet o David Carabén, entre d'altres. Ismael Berengena obre demà 02/03 el cicle amb "La història de la guitarra rock, guitarra en mà". Totes les activitats són gratuïtes amb aforament limitat. Més informació: www.bibgirona.cat  (Informa: Lídia Noguerol) 

Programa: 

Dies 2, 9 i 16 de març:

Biblioteca Lluïsa Duran (La Bisbal d'Empordà): Estils musicals, instruments en mà

Dies 3, 24 i 31 de març:

Biblioteca Fages de Climent (Figueres): Sessions LP

Dies 3, 10 i 17 de març:

Biblioteca Labert Mata (Ripoll): Cinema Musical 

Dies 3, 10 i 17 de març:

Biblioteca Municipal pere Caner (Calonge): Estils musicals, instruments en mà

Dies 4, 11 i 18 de març:

Biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia (Caldes de Malavella): Sessions LP

Dies 4, 11 i 18 de març:

Biblioteca Comarcal de Blanes: Del poema a la cançó

Dies 12, 19 i 29 de març:

Biblioteca Pública Carles Rahola (Girona): Música en línia