dissabte, 30 d’octubre del 2021

Los propios bateros, a la Deskomunal

 Hi ha molts escenaris a una ciutat, i molts espais per compartir la música més enllà dels escenaris. Hi ha molts clubs de música. Hi ha mols in-Edits de petit format... tot això ve a que el proper dimarts, 2 de novembre, a la Deskomunal (si no la coneixeu, si us plau, passeu en qualsevol moment!) es presenta un documental sobre els ritmes colombians que és una autèntica delicia. El veurem i comentarem amb el seu artífex, Pedro Ojeda. 



El Documental

“Los Propios Bateros es la historia de los primeros bateristas colombianos, aquellos que hicieron parte de las grandes orquestas de música tropical y que con sus golpes, revolucionaron todo el continente americano y lo pusieron a bailar con ritmos como la cumbia, el porro, la guaracha, la gaita, el fandango y el merecumbé entre muchos más. Co-producido por Estudio el Gozo y Romperayo (Pedro Ojeda), el proyecto es un viaje a las historias de los bateristas que crearon la base rítmica y sonora de la música tropical colombiana. “

dijous, 28 d’octubre del 2021

Elles canten, elles ballen

 



Elles canten, elles parlen


Les biblioteques de Barcelona organitzen aquest cicle, ja amb un fort arrelament a la ciutat. No us el perdeu... 


Del 14 d'octubre al 15 de desembre de 2021

Cicle per parlar amb compositores i intèrprets sobre les seves idees, il·lusions, queixes i frustracions, a més d'escoltar les cançons que escriuen o adapten. Toni Castarnado, autor del llibre Ellas cantan, ellas hablan, seurà amb tres artistes amb la intenció que cantin i que parlin.

PATRICIA ATZUR. La realitat meteòrica d’una somiadora

Biblioteca Francesca Bonnemaison, 14 d’octubre a les 18.30 h

Encara que ha nascut a Barcelona, Patricia Atzur s’ha fet artista a Londres. Allà ha estat set anys preparant-se a consciència per desenvolupar un folk que té moltes branques. Ha guanyat el concurs PortAutors, toca a festivals com Accents o Altacústic, participa en el programa “Menú Stereo” de Movistar Plus i, per arrodonir la jugada, té un EP de presentació fantàstic titulat “Seasons”.

GESSAMÍ BOADA. És l’hora de la veritat

Biblioteca Vapor Vell, 4 de novembre a les 18.30 h

Formada al Taller de Músics i graduada a l’ESMUC, amb el seu debut discogràfic, Gessamí Boada va trepitjar el terreny del jazz. Va ser amb el segon, “On començo jo”, que es va apropar més al pop i l’electrònica. Una aposta valenta, però amb la seguretat de tenir a les mans un disc rodó amb artistes convidats com ara Elena Gadel o Alessio Arena. Un treball on canta en català, castellà i anglès i que l’ha portada a participar aquest estiu en el Festival Jardins Pedralbes.

CINE NURIA. Subtilesa i risc a dues bandes

Biblioteca Fort Pienc, 15 de desembre a les 18.30 h

Aquest projecte amb Leo Rey i Fernando Herrero (component de Twin Drama) va arrencar amb un EP homònim el 2017. Des de llavors, dos llançaments més, l’últim és “Año luz”, la constatació que el seu pop obert, dinàmic i fresc es consolida. Volen defugir d’etiquetes i fan bé, el seu estil personal els permet crear un univers propi amb molts angles. Al maig van ser presents a la FiM, la Fira de música emergent i familiar de Vila-Seca.

Accés lliure fins a exhaurir places (cabuda limitada).

Totes les activitats estan adaptades a les mesures de seguretat i protecció davant de la covid-19. És obligatori l’ús de la mascareta.

dimecres, 20 d’octubre del 2021

Música per als teus ulls, a les Biblioteques de Barcelona

 






Música per als teus ulls

Del 18 d’octubre al 5 de novembre 2021

El documental musical va néixer a mitjans dels anys seixanta com a plataforma per explicar històries humanes i artístiques amb la música i el cinema com a fil conductor. Un recorregut que ha anat agafant embranzida gràcies, en part, al Festival In-Edit. Aquest cicle de xerrades aprofundeix en les curiositats dels documentals i ens apropa als seus protagonistes.          

A càrrec d'Uri Altell (fundador i codirector d´In-Edit) i Toni Castarnado (editor del llibre In-Edit. Made in Barcelona: Una historia sobre el documental musical).

Es convidarà els assistents a una sessió del Festival In-Edit 2021

Dins els diàlegs de l’In-Edit.

Héroes del Silencio, la veritat sobre la seva història  
Dilluns 18 d’octubre a les 18.30 h, a la Biblioteca El Carmel – Juan Marsé.
Héroes del Silencio ha estat, sens dubte, la banda espanyola amb més difusió de l’escena del rock. Hi havia moltes versions sobre la seva història, i ara, per fi tenim l’oportunitat de descobrir-la i poder debatre els mites d’un grup que tenia tants fans embogits com autèntics detractors de la seva música i el seu llegat.   

Tina Turner, una vida de música i amb un somriure 
Dimarts 19 d’octubre a les 18.30 h, a la Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta.
La vida de Tina Turner dona per més d’un capítol. De fet, s’ha explicat de moltes maneres i en diversos formats, sigui llibres o un biopic. Però encara s’havia de veure i gaudir el documental definitiu d’una dona amb moltes llums musicals i també ombres a la seva vida. De tot això parla un documental que té un gran al•licient; la primera aparició pública de l'artista des del 2009.  

Projecció del documental: ‘Andrea Motis. La trompeta silenciosa’
Dimecres 20 d’octubre a les 18.30 h, a la Biblioteca Fort Pienc.
Ramon Tort/Espanya/ 81 min./ 2018
Retrat proper de l'aclamada trompetista, saxofonista i cantant de jazz barcelonina. O com una (ex) nena prodigi sense interès per la fama pugna per gestionar la seva carrera, sense pressa però sense pausa, gaudint del viatge. 

Viatge pel món a través de la música: de "Narco Cultura" a "Raving Iran”  
Dimarts 26 d’octubre a les 18.30 h, a la Biblioteca Montserrat Abelló.
Un dels avantatges de veure documentals musicals és que et permet viatjar pel món sense necessitat de moure’t o agafar un avió. Aquí en tenim molts exemples: podem anar dels “corridos” a Mèxic fins a una rave a l’Iran. També arribar a Corea del Nord a través d’un grup de l'ex-Iugoslàvia, descobrir el blues que es fa a Mali o veure com les joves de Tòquio segueixen els seus ídols.   

Música electrònica: un univers on submergir-se 
Dimecres 27 d’octubre a les 18.30 h, a la Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix.
La música electrònica té un gran nombre de vessants i ramificacions, i estudis que intenten explicar el perquè d’un fenomen imparable. Per tant, hi ha documentals que exploren els seus secrets, per exemple un clàssic com Moog o, recentment, Sisters With Transistors, que ens permet descobrir les dones pioneres d’aquest moviment.   

Johnny Cash a través de la seva dona  
Divendres 5 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca Vapor Vell.
Gràcies al biopic Walk the Line, tothom va conèixer els secrets de l’home de negre. Potser és la figura més rellevant del country i fonamental per entendre la música americana. A My Darling Vivian tenim l’oportunitat de saber-ne més sobre qui va ser la primera dona de Johnny Cash i mare de les seves quatre filles. Una història d’amor que donarà joc per parlar d’ell i el seu llegat.     

Accés lliure fins a exhaurir places (cabuda limitada).
Totes les activitats estan adaptades a les mesures de seguretat i protecció davant de la covid-19. És obligatori l’ús de la mascareta.

Viatge al 1971. 50 grans discos que fan 50 anys

 A la Biblioteca Vapor Vell us hem preparat un nou viatge en el temps. Retrocedim 50 anys per a gaudir d’una collita musical sensacional, la del 1971, un any replet de discos que han esdevingut mítics. Per a la nostra exposició, n’hem seleccionat 50 que podeu trobar a la biblioteca. I a la guia trobareu un apèndix amb un altre bon grapat de títols essencials d’aquell any. Gaudiu del viatge!



Exposició preparada per un dels nostres musictecaris de capçalera, Arnold Layne

dimarts, 12 d’octubre del 2021

Music Spy Club... 15 ena temporada... amb Ignacio Julià

 El MUSIC SPY CLUB és una trobada singular amb músics, crítics i agitadors artístics. La seva fórmula és senzilla: l’espia punxa i comenta 10 peces publicades durant els últims 12 mesos. Un espai de descoberta ideal per a musicòmans sense manies que vulguin conèixer propostes artístiques recents. El proper 29 d'octubre, a les 18:30 h. ens trobarem amb el gran Ignacio Julià! 





IGNACIO JULIÀ– 29 d’octubre, 18:30 h.

Periodista apassionat del cine underground i de la música rock, el 1985 funda la ja històrica Ruta 66. Ha publicat una desena de llibres, incloent-hi les biografies autoritzades de Velvet Underground i Sonic Youth. És autor de l’antologia, "Pulp-Rock: Artículos y entrevistas, 1982-2004", i  l'emocionant  "Estragos de una juventud sónica", sobre Sonic Youth i l’evocació discogràfica “Catálogo irracional” al voltant de Lou Reed.









 Properes dates... 


SARAH ARDITE– 26 de novembre, 18:30 h.

Ens trobem amb una periodista, cronista musical, DJ i radio instigator a Contrabanda FM. Actualment investiga sobre filosofia de la música, treball que compagina amb la docència. És l’editora del projecte sobre música i pensament crític www.musicas-sospechosas.net. Músiques sospitoses? Serà curiossíssim assistir a la seva selecció!

 

YLIA- 17 de desembre, 18:30 h.

Susana Hernandez és el cas d’una apassionada de la música pels quatre costats. La seva formació és pianística, i clàssica, però ha desenvolupat mil i una factes com ara Ylia, dins l’àmbit de la música electrònica, o Terence, a l’ambient còsmic, ha girat amb El niño de Elche i és capaç d’editar els seus discs només en caset. Si  hi ha algú fent bullir la música per aquí, és Susana. 


divendres, 8 d’octubre del 2021

Prohibit cantar en públic: Una petita recopilació per escoltar Afganistan

 Que després de 20 anys de guerra, els talibans tornessin a recuperar el poder sense trobar cap oposició, només les dones han gosat alçar la veu, ens hauria de fer emmudir. Per si de cas no ha estat així, els talibans ja han prohibit la música en públic. La comunitat internacional ja s'ha fet la sorda amb les peticions dels afganesos i el camp de Samos segur que no serà una festa. Per no oblidar els afganesos quan l'actualitat arraconi el seu país dels titulars, els podem recordar amb la seva música. Tot i no tenir-ne ni idea, aquí va una petita recopilació de música afgana. Sentireu que tenen elements en comú amb la música de Paquistan, l'Índia o Pèrsia, per la proximitat geogràfica. La majoria de discos triats són del segell Smithsonian Folkways Recordings i Nonesuch. La resta són recopilacions del col·leccionista danès  Mads Nimann Jensen. Al Museu de la Música de Barcelona podeu veure instruments típics afganesos. Potser els discos més assequibles per començar són:  "The Tea House Music Of Afghanistan", "Radio Kaboul", "Afghanistan: Crossroads of Asia" (Text i selecció: Lídia Noguerol). 


                                                 Dones afganeses durant els anys 60 i 70


Music of Afghanistan - Various Artists (1961)

Notes sobre l'àlbum 

Afghanistan: Music During The Civil War (1979 - 2001)


Notes sobre l'àlbum

The Traditional Music Of Herât


Notes sobre l'àlbum 

Mahwash - Radio Kaboul  (2003) 


Mahwash
va ser la primera dona que va rebre el títol d'Ustad (mestre). 

Tea House Music Of Afghanistan - VVAA (1977)



                                                                  Notes sobre l'àlbum 

(Nonesuch, Re, 1977) 



Lloyd Miller & University Utah Afghan Ensemble - Impressions of Afghanistan 


Lloyd Miller també té un disc amb els Heliocentrics

Aryana Sayeed - Bache Kabul 

L'estrella del pop afganès va aconseguir fugir de Kabul l'agost d'enguany 


LA COL·LECCIÓ DE MADS NIMANN JENSEN 

El vaig trobar per casualitat buscant singles al discogs. És un col·leccionista danès especialitzat en discos d'Afganistan, concretament en 78's i 45's de Radio Kabul gravats per el segell soviètic Melodiya. També col·lecciona cassets d'aquesta discogràfica. El seu canal de you tube és per embogir si a més d'escoltar la música us agrada mirar les galetes i les portades dels discos. I seu mixcloud és una molt bona introducció a la música afgana tant de compositors famosos com de música més pop. 


Bonus Tracks 

A més de les notes sobre els àlbums que podeu llegir a la pàgina de Smithsonian Folkways Recordings  , afegim una breu selecció de llibres sobre Afganistan. 



Vaig conéixer la Mònica Bernabé gràcies al programa de Miquel Calçada  Afers Exteriors. Bernabé ha estat corresponsal a l'Agfanistan durant vuit anys. També va protagonitzar el documental Vestida de negre (2015). 




Juntament amb el fotògraf Gervasio Sánchez, Mònica Bernabé recull el testimoni de 250 dones afganeses. 

Donde los hombres alcanzan toda gloria. Jon Krakauer. Capitán Swing. 2015 


Després del atemptats de les Torres Bessones, Pat Tillman va renunciar a un contracte milionari de l'NFL i es va allistar a l'exèrcit per anar a lluitar a l'Afganistan. Dos anys després va morir en acte de servei en aquest país. L'administració Bush va fer servir Tillman per ennoblir una guerra que es començava a allargar. Jon Krakauer demostra en aquest llibre que la història de Pat Tillman va ser una altra. 

ABOVE HALLOWED GROUND 

Les fotografies de l'11S fetes per la policia de Nova York 


Un dels últims discos de Sonic Youth s'anomena "Murray Street", un carrer on va caure un motor d'un dels avions. Doncs aquest motor surt al llibre abans esmentat. 


Portada del disc de Sonic Youth