dimecres, 29 d’agost del 2018

Paraula de músic al Festival Acústica: Madame Mustash presenta nou disc a la biblioteca de Figueres

La biblioteca Fages de Climent (Figueres) és una de les biblioteques que més mima la seva música, ja sigui donant suport als músics de l'Alt Empordà i difonen la seva música amb el seu blog Sonabé o organitzant noves activitats musicals. L'última es diu "Paraula de Músic" i va de portar la música en viu a la biblio amb l'objectiu dinamitzar el fons musical de la biblioteca i donar suport a la música local. La cantautora rosinca Anna Gratacós com a Madame Mustash serà la segona que passarà pel cicle aquest dijous 30/08 a les 19.30h amb el concert-presentació del seu nou disc "Hoy". Els Tokaji Quartet van ser els encarregats d'ignaugurar el "Paraula de Músic" el passat mes de febrer. 



Concert-presentació de Madamme Mustash
Dijous 30 d’agost, a les 19.30 h a la terrassa de la Biblioteca de Figueres
Entrada gratuïta – Aforament limitat


"Hoy", és un enregistrament fet a pèl, sense metrònom i que cerca la màxima frescor per oferir una dotzena de temes propis. Madamme Mustash canta en català, castellà i francès, amb una veu melòdica que no amaga la seva vena urbana. 



El concert de Madamme Mustash, serà la presentació oficial del disc a Figueres. El seu concert està  emmarcat dins la programació del Festival Acústica 2018. En aquesta ocasió l’artista ens avança que deixarà que els temes del disc evolucionin lliurement amb l’energia i l’espontaneïtat del directe i el feedback del públic, per acabar oferint un petit avançament del que seran els nous temes que formaran part del seu segon CD, que es publicarà el proper 2019.


                                              Anna Gratacós en una foto promocional 

"Paraula de Músic" és un cicle amb dues vessants diferenciades: d’una banda es proposen tres sessions de música en viu, concerts de petit format de músics d’àmbit local, als qui també se’ls hi ofereix un espai per a la promoció i venda dels seus cd’s. De l’altra, s’enregistrarà en format vídeo una entrevista als músics que s’alternarà amb fragments del concert a la biblioteca, i així mateix els músics protagonistes col·laboraran en difondre el fons musical de la Bibliotecatravés d’un altre vídeo on presentaran una selecció de documents que vulguin destacar per la seva vàlua o utilitat. Els vídeos enregistrats es penjaran al canal de Youtube de la Biblioteca de Figueres. Des de la biblioteca també es sol·licita als músics que ens proposin un document musical per incorporar a la col·lecció.

                                                                         Secció de música de la biblioteca de Figueres 

                                                                                    Exterior de la biblioteca de Figueres
                                                                  Bravo! 

dijous, 23 d’agost del 2018

Aquest llibre em sona... un repte lector

Dins el Velocirepte '18, la Biblioteca Vapor Vell ha preparat una petita guia de lectures musicals... 

No hi ha cap llenguatge més abstracte que la música. És gairebé impossible explicar amb paraules una melodia, uns acords, una fuga. I, no obstant això, hi ha escriptors que s’han atrevit a utilitzar la música com a eix o motiu evocador principal dels seus relats.
Les seves pàgines estan plenes de notes musicals, les referències musicals no tan sols són elements estètics, sinó que formen part de la història i tenen un paper destacat al conjunt de la novel·la.
Les referències musicals serveixen de complement a la imatge representada: són novel·les amb banda sonora.
En aquest 6è repte de lectura del Velocirepte us convidem a convertir-vos en lectors i escoltants. Us proposem la lectura d’un llibre que tingui la seva pròpia música de fons.
Històries on el paper de la música és molt més profund, perquè arrossega els personatges.
Ens despertem amb música, conduïm amb música, anem de compres amb música… És inevitable que la música acabi colant-se també als llibres.
Com us sonen aquestes novel·les?


Cuando canto la boca me sabe a sangre

LÓPEZ GONZÁLEZ, Javier
Barcelona: Carena, 2013
Paul Martínez, un periodista d’esports de Le Parisien, es troba a la crisi dels quaranta. Cansat de la seva vida escrivint de futbol, ha de fer-se càrrec del seu nebot Boris, que ha quedat orfe després d’haver matat els seus pares en un accident. Viatgen a Jerez, bressol del flamenc, i s’instal·len a la casa familiar del seu cunyat mort. Allà coneixen la gènesi del flamenc i els intents de Paul per convertir-se en un flamenc FETEN. Després d’1 any, viatgen a Barcelona, on contacten amb l’ambient nacionalista. El conflicte sorgeix quan Boris esdevé independentista i Paul repassa la influència cabal de la societat civil catalana en la pervivència del flamenc, que és menysvalorat actualment perquè és considerat una icona espanyolista, quan el que interessa és construir identitat nacional amb materials “no contaminats”. Paul descorre el vel que tapa l’enorme influència del flamenc en la cultura catalana.


La calle Great Jones

DeLILLO, Do
Barcelona: Seix Barral, 2013
Mitjans dels anys 60. Bucy Wunderlick, una jove estrella del rock, es troba insatisfet amb el tipus de vida que li ha donat riquesa i fama. A la meitat d’una gira, decideix separar-se de la seva banda per allotjar-se en un decrèpit apartament del carrer Great Jones, a Manhattan.A partir d’aquest moment, els seus incondicionals fans especularan sobre aquesta desaparició, creient-lo fins i tot mort. La seva estada al carrer Great Jones no serà el que esperava: la seva privacitat es veurà contínuament entorpida per variades i enigmàtiques visites. El carrer Great Jones reflecteix els malsons i al·lucinacions de la nostra era amb totes les seves escabroses ombres: una mirada penetrant a la barreja d’art, negoci i decadència urbana que conforma el rock and roll.


A la carretera

KEROUAC, Jack
Barcelona: Edicions 62, 2009
A hores d’ara, A la carretera ja és més que una novel·la: és un referent imprescindible per entendre el pensament i el discurs d’una generació -la generació beat– que, amb noms com Neal Cassady, Allan Ginsberg, William Burroughs i el mateix Jack Kerouac, va sotragar als anys cinquanta els fonaments de la societat americana, i, de retop, la seva literatura. A la carretera és la crònica apassionada, rebel i visceral dels viatges a través dels Estats Units d’una colla de joves amb ganes de conèixer el món i pervertir-lo, i és també un àcid retrat d’una joventut que buscava un món diferent, lluny del somni americà.

El Soroll del temps

Barnes, Julian
Barcelona: Angle, 2016
És de matinada i un home fuma al replà de casa, davant de l’ascensor. A la maleta du una muda, pasta de dents i tres paquets de tabac. Es tracta de Dmitri Xostakóvitx, que espera, inquiet, la visita de la NKVD, la temuda policia secreta, i té encara l’esperança que se l’enduguin només a ell i no a tota la família. Sap que l’exili o Sibèria no serien les pitjors opcions. Així arrenca la novel·la de Julian Barnes, que recrea tres moments en què el compositor rus va sentir l’amenaça directa del Poder soviètic: Xostakóvitx va haver de viure i crear —sobreviure i subsistir— sota un règim totalitari.

Avinguda Telegraph

Chabon, Michael
Badalona: Ara Llibres, 2013
Archy Stallings i Nat Jaffe perseveren en el seu somni: mantenir viu Brokeland Records, el seu negoci, el paradís dels vinils de segona mà. Però l’aparició de l’exquarterback de la NFL Gobson Goode, el cinquè negre més ric d’Amèrica, amb plans per construir un gran centre comercial Dogpile ben a prop, pot suposar una amenaça o una condemna per a la seva petita i vulnerable empresa.

Vides desafinades

Aliaga, Xavier
Barcelona: Edicions 62, 2011
Vicky i Marta, dues noies en l’equador de la trentena, intenten salvar del naufragi la seva modesta discogràfica independent amb el llançament d’un prometedor nou grup. Amb el teló de fons del feixuc trànsit a la maduresa i dels rigors de la crisi econòmica que amenaça d’arrasar-ho tot, Vides desafinades, que ha merescut el Premi Joanot Martorell 2011, és una història de vides desconcertades, travessades per la música. Una novel·la on les relacions i les amistats s’entrellacen i es redefineixen a l’albir dels embats d’una realitat punyent. Un combat quotidià contra la infelicitat i el desencís.

dimecres, 15 d’agost del 2018

Maria Callas, diva eterna






El sorprenent èxit de recaptació del nou documental que hem pogut veure recentment als cinemes sobre la “divina” Maria Callas (Nova York, 1923 - París, 1977) demostra que l’interès per la figura de qui molts consideren la millor cantant del segle XX continua vigent. Per això, us presentem aquesta petita exposició amb el material (discos, pel·lícules, llibres...) vinculat a l’extraordinària soprano que podeu trobar a la Biblioteca Vapor Vell i que us permetrà conèixer millor l’art i la personalitat d’una de les llegendes eternes del món de la música.



dijous, 9 d’agost del 2018

La Rock and Roll Hall of Fame Library and Archive de Cleveland

Seguim buscant exemples, idees, propostes que lliguen les biblioteques i la difusió musical. I anem trobant, arreu del món, alguns projectes curiosos. Ens ha agradat aquesta biblioteca musical, novíssima, amb espais d'escolta, d'arxiu i d'exposicions... Aquí la teniu!









dijous, 2 d’agost del 2018

El laboratori musical de la Biblioteca de Saint Sever, a Rouen

Ens ha agradat aquest laboratori musical de la Biblioteca de Saint Sever, a Rouen. És un espai polivalent, amb dispositius informàtics i musicals, que propicia l'activitat musical per la seva comunitat.



Ells mateixos ho expliquen així:


S'obre un nou espai insonoritzat per acollir la biblioteca Saint-Sever: MusicLab! Aquest mini estudi d'assaig i gravació amateur es dedica a l'experimentació i la creació musical. Necessites un lloc per assajar amb el teu grup? Un espai on començar a treballar la bateria digital entre dues cites? Voleu provar el programari assistit per ordinador (MAO) o escanejar vinils i VHS? El Musiclab és per a tu! Aneu amb compte, heu d'utilitzar aquest espai de forma independent.

Què es pot fer allà: - Utilitzar instruments musicals in situ (teclat digital i bateria, guitarres, ukelele) - Registre mitjançant el programari Audacity i Reaper - Digitalizar els seus vinils intel·ligents i VHS


Petits passos, bons passos. Endavant!