dimarts, 27 de març del 2018

Dins la música, una exposició de fotografia musical

La música té tantes facetes! Els oïents en coneixem una, els músics una altra, els crítics una altra... i els fotògrafs una altra! Així, el veterà fotògraf Carles Rodríguez, especialitzat en fotografia musical, ens ha oferit una mostra preciosa d'imatges que mostren els músics abans de tocar, el backstage, la preparació dins la música. Es pot visitar durant tota la primavera al Vapor Vell. 



divendres, 23 de març del 2018

El Gaffophone: l’instrument més insòlit


Corria octubre de de 1967 quan a la redacció de la revista Francesa Spirou se li va ocórrer la idea de convocar un concurs per a la construcció d’un dels invents més esbojarrats d’un dels seus personatges més populars, en Gaston Lagaffe (aquí conegut com a Sergi Grapes o Tomás el Gafe): el Gaffophono.

Segons sembla, es tracta d’un instrument rudimentari fet de fusta i corda que aconseguia emetre uns sons estridents i molt poc harmònics. El concurs va tirar endavant i els guanyadors es van anunciar al més d’abril (es tracta dels germans Yves i Luc Lebrun) que van portar l’instrument lligat al sostre del seu cotxe fins la redacció i ho van filmar en càmera de super 8. Tot això succeeix molt poc temps abans del famós maig francès.




Dani Montlleó parteix del descobriment de la pel·lícula original dels germans Lebrun, on es constata que aquesta passejada emetés unes vibracions que for l’origen de la revolució del 68.




 El gafe y la revolución (La revolución gafada) de Dani Montlleó, es pot veure a partir del dimecres 24 de Gener del fins el diumenge 1 d’abril a la sala la Capella, al ben mig del Raval barceloní. 





Jaume Vilarrubí

dimarts, 20 de març del 2018

Les meravelloses aventures de la Sra. Jazz, el Sr. Blues i el Sr. Soul

El proper dissabte 7 d'abril, a les 11:30, la Biblioteca Vapor Vell oferirà una sessió musical molt especial, basada en els llibres de l'editorial 66rpm, amb la col·laboració de l'Escola de DJ's PDJK. No us ho perdeu!!!


Capítol 1. D’Àfrica a Amèrica. Un viatge traumàtic

Explicarem la historia del Blues i el Jazz des dels seus orígens. Una historia no tan sols musical sinó també humana, social i política, perquè és impossible dissociar la musica dels seus esdeveniments històrics. Junts es retroalimenten i es complementen. Començarem pels orígens, des de l’Africa i com els blancs van empresonar als seus habitants com esclaus per endur-se´ls   a treballar a la terra promesa: Amèrica.

Proposem una Blues africà d’Ali Farka Touré com aquesta:



Capítol 2. Els africans arriben a Amèrica. Call and response

Explicarem la seva vida a Amèrica com a esclaus. Com van ser forçats a treballar en dures condicions. Com van haver d’aprendre un nou idioma.  I com les seves tradicions musicals africanes barrejades amb la tristesa de la captivitat i la vida dura al camp com a treballadors va originar una nova música: el call and response.

Exemples de Call and response




Capítol 3. L’Esclavitud s’acaba. Per fi els afroamericans són lliures

Explicarem que al acabar l’esclavitud els afroamericans són lliures i per primer cop poden viatjar pel país. I encara que segueixen patint moltes injustícies, i siguin víctimes d’una societat racista, també son una mica mes lliures que abans i comencen a crear músiques que canvien el món.


Capítol 4. Musica a La Iglesia. Els espirituals

Explicarem que la comunitat afroamericana vivia la religiositat d’una manera molt diferent i van adaptar els ritus catòlics que els hi van imposar amb a la seva tradició animista on la música era un element indispensable. D’aquesta manera van néixer els Espirituals.

 Podem posar una musica gospel...qualsevol! Com per exemple aquesta:



Capítol 5. El Jazz i el Blues

En aquest capítol explicarem que els afroamericans cada cop són mes lliures. Molts decideixen marxar del sud, que es on havien viscut com esclaus i se’n van cap a les grans ciutats americanes per buscar feina i progressar, New York, Chicago, Detroit o Philadelphia es converteixen en grans ciutats musicals on neixen la música Blues i jazz.

Aquí podem posar dues cançons, una de jazz i l’altre de blues.

Blues:


Jazz:
  




Capítol 6. La ciutat. Neix la musica Soul

En aquest capítol explicarem que els afroamericans cada cop fan més vida a la ciutat i cada cop es modernitzen més. A la ciutat surten noves musiques que es diferencien del jazz i el blues, com el rock, o el country, però sobretot el Soul acaba predominant en les llistes d’èxits entre els afroamericans.






dimarts, 13 de març del 2018

Els fascinant món del hip-hop

El Fascinant Món del Hip-Hop . Del Bronx a Hollywood.1972-2005

Un recorregut per mostrar la varietat de registres del que anomenem Hip-Hop i la cultura que ha generat (Graffiti, Breakdance i Rap) . Una manera de crear essencial en gairebé totes les produccions musicals del Segle XXI .Ens endinsarem a finals del segle passat per veure d’on vé i com es construeix un gènere que ens porta a l’infinit i el més enllà!







1.     Ocupem el carrer! El Hip-Hop i el Bronx .1972-1984
Un viatge apassionant que ens portarà de l’Spoken Word dels 60 al funk dels 70 amb l’eco dels soundsystems jamaicans de fons fins arribar a la creació de l’electro. Un viatge en paral.lel a l’explosió del punk i  la música disco.
(3 d’abril)

2.     L’època dorada del Hip-Hop : el sampler i el copyright. 1985-1992.

Tant a nivell creatiu amb l’aparició del sampler, com a nivell comercial gràcies al videoclip, aquest és el període daurat d’aquesta música popular i avantguardista a parts iguals. Tot el que no és tradició és plagi deia Eugeni D’Ors, i en aquest cas és tradició viva!
(10 d’abril)


3.     L’explosió del Hip-Hop . Por a un planeta negre. 1992-2005.

La primera generació que ja ha nascut amb el hip-hop com a banda sonora principal de la seva vida, viatja en moltes direccions,  de l’underground primigeni al mainstream i també s’instal·la definitivament a tots els racons del planeta terra. El Hip-Hop convertit en la Música més Universal que existeix!
(17 d’abril)



Audicions Comentades per Xavier Riembau (Diego Armando Dj)

dimarts, 6 de març del 2018

Anímic al Music Spy Club!

El MUSIC SPY CLUB és una trobada singular amb músics, crítics i agitadors artístics. La seva fórmula és senzilla: l’espia punxa i comenta 10 peces publicades durant els últims 12 mesos. Un espai de descoberta ideal per a musicòmans sense manies que vulguin conèixer propostes artístiques recents. El proper 16 de març, a les 19 h, comptem amb la complicitat d'ANIMIC!!! 





ANIMIC – 16 de març, 19 h.

Amb sis discos ja a la seva carrera, la música d’Anímic ha oscil·lat des de l’alegria al malson, des dels patrons més lluminosos a les estructures oníriques de difícil catalogació. El seu últim disc, Skin, és una mostra perfecta de la seva aposta, radical i delicada alhora.




-------------------------------------------------------------------------------------------------
Properes dates:


BRIGHTON 64 – 20 d’abril, 19 h.
A principis dels anys 80 els germans Gil va muntar Brighton 64, una banda amb una vida que semblava breu però que ha demostrat ser perdurable i amb més vides que un gat. La seva aportació a l’escena musical de la ciutat és tan gran que depassa les fronteres de la dècada, arribant viva i en forma a la segona dècada dels dos mil.

MARC PARROT – 18 de maig, 19 h.
Cantant, productor, infatigable showman, Marc Parrot és una de les figures més originals del nostre panorama musical. Les seves cançons sempre són diferents. D’ell es pot esperar qualsevol cosa menys rutina. La seva trajectòria és tan oberta i variada que revela la naturalesa melòmana i eclèctica del seu artífex.

CALA VENTO – 15 de juny, 19 h.

Els duos són un format musical ben arriscat, on la contundència i la capacitat de suggerir amb molts pocs elements són la clau. La parella formada per l’Aleix i el Joan, han assumit aquest repte amb una bateria i una guitarra i el poder d’unes veus directes, i brillants.

divendres, 2 de març del 2018

AMPLI NEWS: notícies d’interès per a musictecaris #Febrer 18



Iniciem una secció mensual de selecció de notícies relacionades amb la música aparegudes a diferents mitjans que ens poden servir als musictecaris per estar al dia en el nostre àmbit professional.

FEBRER '18: 

DIVULGACIÓ MUSICAL: 

"Música clàssica: com es pot fer més atractiva" per Pol Gómez Carbó. 
El mite diu que és cara i elitista, però no és cert. La televisió i YouTube són ara mateix els canals que han trobat els millors divulgadors del gènere per arribar al cor de la gent
https://play.ara.cat/musica/Musica-classica-pot-mes-atractiva_0_1962403745.html
Ara.cat. suplement "Play", 16/02/2018. 

















GESTIÓ CULTURAL

"Music City, musicalitzar les ciutats"
La música sol ressonar amb més força entorn les aglomeracions urbanes. S'hi concentren més espais on poder crear i mostrar música, hi sorgeixen més bandes, s'hi celebren festivals, o simplement h trobem més músics al carrer. Podríem dir que de ciutats musicals en trobem arreu del món, però hi ha unes premisses essencials segons l'IFPI, per considerar aquestes, com a ciutats musicals. 
Accés a l'informe "The Mastering of a Music City" per Music Canada i l'IFPI.  
http://interaccio.diba.cat/CIDOC/blogs/2018/%252Fmusic-city
15/02/2018 a Interacció. 














NOUS GÈNERES MUSICALS: 

"El Trap. Pistes perquè ho entenguin els adults" per Nando Cruz. 
Després del rap i el reggaeton, aquest gènere musical que neix als EUA arrasa entre la joventut espanyola davant el menyspreu, el desconcert i la preocupació del món madur.
https://www.elperiodico.cat/ca/mes-periodico/20180217/trap-pistes-per-entendre-adults-6626012
El Periódico, 17/02/2018.