dilluns, 31 d’octubre del 2016

Tamla Motown: La gran fàbrica de la música soul


Nois i noies, blancs i negres, rics i pobres, dels ghettos i dels barris alts, ballant plegats els hits de Stevie Wonder, Marvin Gaye, les Supremes o Les Marvelettes. Aquesta va ser la màgia de la Motown, el segell que va ser la gran fàbrica de hits del Soul dels anys 60 i que va tornar a definir la forma en què havia de funcionar la industria musical. Tamla Motown: la gran fàbrica de la música soul ens proposa un viatge a les entranyes del “So de la Amèrica Jove” i del seu creador,  l’incombustible i implacable Berry Gordy Jr.
Us convidem a una sessió especial per conèixer aquesta impressionant història musical, a càrrec d’Alberto Valle, periodista, promotor musical i DJ.
Entrada lliure
Aforament limitat.
Dijous 3 de novembre, a les 19h.
Sala d’actes de la biblioteca (4ª planta)



dilluns, 24 d’octubre del 2016

La discoteca ambulant 2 - Owen Pallett

Les setmanes passen, i els discos també. Nosaltres seguim despertant amb ganes de còrrer per Collserola sentint música, atents com mai a tot el que arriba per les orelles, sense cap distracció. Per això li hem demanat a la nostra amiga musictecària Rebeca Retuerto (un nom que exigeix una cançó) algun disc per la carrera. Ens contesta sense dubtar:

- Owen Pallett, Heartland.


No en sabem res, però confiem en els musictecaris així que ens cordem las bambes i li donem al play. Llavors tot quadra: el primer que sentim és una veu dolça, delicada, sensible, melodiosa. Els arranjaments són originals, florits, inspiradíssims. No podem parar de fixar-nos en tot allò que sona, que és molt.



No és música de gènere, tot i que quadra dintre d'aquest calaix immens que anomenem pop. El calaix més gran que coneixem. No és música de gènere potser per què les cançons no estan arranjades seguin cap patró previsible. El sentim cosí germà del gran Sufjan. El seu talent compositiu és evident, i també la seva meticulositat, i el seu aire de banda sonora. Sonen violins, bateries diluides, pocs clichés. Esbrinem alguna cosa d'aquest talent. 



Mirant aquí i allà sabem que és un músic de formació clàssica, que és violinista, que va nàixer a Canadà (que ja és nàixer) l'any 79 a un ambient de música culta. Que ha fet els arranjaments de corda que sonen als discos d'Arcade Fire, The Last Shadow Puppets, Beirut, que ha realitzat diverses bandes sonores, música per jocs d'ordinador, que ha dirigit orquestres, que fa shows en solitari, que és l'autor de la banda sonora de Her.  Té quatre discos en solitari:


Passem el matí amb Heartland, quina altra cosa podíem fer. A cada dia el seu afany. Un disc que val la pena sentir una vegada és un disc que val la pena sentir dos vegades. I, girant la truita, si un disc no val la pena sentir-lo dos vegades potser no val la pena sentir-lo una. Sospitem que Heartland ens acompanayarà una bona estona. Li devem un café i algunes hores de felicitat a la Rebeca. 




dijous, 20 d’octubre del 2016

Playlist de la Fira Mediterrània de Manresa

Els companys de la Biblioteca del Poblenou estan sempre atents a les fires de música tradicional, que és la seva especialització. Ara ens passen aquesta nota...



Un any més torna la Fira Mediterrània de Manresa, amb concerts, dansa, espectacles teatrals i altres acitivitats culturals relacionades amb la culura popular i les músiques del món. Així, com sempre, trobareu concerts d'aquí com Alidé Sans de la Vall d'Aran o la Barcelona Ethnic Band, de més enllà com el gran Kepa Junquera conjuntament amb Chango Spasiuk d'Argentina. També espectacles teatrals, com el del grup de teatre Paranys amb No et vesteixis per sopar o la Companyia Sala Trono amb You say tomato. I de dansa i circ com la Companyia Mariantònia Oliver amb l'espectacle Volen, volen.

Una bona oportunitat per a sentir concerts i veure espectacles d'arrel, per a programadors, públic familiar, etc.

dimarts, 18 d’octubre del 2016

La biblioteca musical orientada a l'usuari: quins nous espais, serveis, activitats i mediacions?

The Music Room at Potato Head Hong Kong 
Hong Kong's first dedicated audiophile listening room and vinyl library, featuring many genres popular music on 12 inch and 7 inch format, with monthly updates.


Ens plau oferir als lectors d'aquest blog la darrera presentació  del nostre amic, col·lega i mestre musictecari Nicolas Blondeau, a qui vam tenir el plaer d'escoltar en directe l'any passat en la trobada Bib&Play

L'autor ens mostra un amplíssim i variat ventall d'opcions implementades en diversos llocs del planeta que fan de la biblioteca pública un agent musical de primer ordre. Alguns anys després del pànic, la caiguda de préstec dels CDs simplement ha resultat ser el tret de sortida per a una fascinant cursa d'innovacions. En aquest treball, Nicolas en selecciona algunes de les més interessants. 




dilluns, 17 d’octubre del 2016

Club de música a la Biblioteca de Gironella

La Biblioteca de Gironella ha encetat aquest nou curs un “Club de música”. Aprofitant els coneixements  d’un company de l’equip que és musicòleg, i amb la col·laboració d’una altra musicòloga usuària de la biblioteca, hem programat tot un curs (setembre a juny) de sessions mensuals, les quals tractaran diversos estils musicals al llarg de tot el curs.



Aquest és el programa complet:


CLUB DE MÚSICA
Descobrint la música amb sessions d’audició i comentaris


Coordinadors: Antònia Casas i Joan Alsina – Musicòlegs per la UAB
Periodicitat: Mensual – De setembre a juny.
Dia i hora: Dijous, 18.00h (duració 1h)
10 SESSIONS - CLUB DE MÚSICA 2016-17

Setembre – CLASSICISME – Mozart

Octubre – ÈTNICA – Festival Mediterrània Manresa

Novembre – ROMANTICISME – “5a i 9a Simfonies” de Beethoven

Desembre – MEDIEVAL – “El Cant de la Sibil·la”

Gener – JAZZ – Grans Big Bands

Febrer – BANDES SONORES PEL·LÍCULES – “El Senyor dels Anells” Auditori

Març – RENAIXEMENT – Madrigals de Monteverdi

Abril – BARROC – Les “Passions” de Bach

Maig – ÒPERA – “Carmen” de Bizet al Kursaal Manresa

Juny – TRADICIONAL - Sardanes


La propera sessió és



divendres, 14 d’octubre del 2016

L'Auditori clubs de música a les Biblioteques de Barcelona



L’Auditori i Biblioteques de Barcelona et proposen set sessions que et permetran descobrir algunes de les pàgines essencials de la història de la música universal.
A partir del mes d’octubre, quatre biblioteques de Barcelona t’ofereixen un club de lectura que, en set sessions, et permetrà descobrir algunes de les pàgines essencials de la història de la música universal:
Octubre 2016
Lobgesang: Mendelssohn
L’espectacular Himne de lloança de Felix Mendelssohn és una de les obres preferides de les masses corals per la seva grandiositat. Revelarem tots els detalls d’aquesta gran cantata romàntica.
Concert relacionat: 29 i 30 d’octubre de 2016 / Sala 1 de L’Auditori. Temporada OBC
Novembre 2016
Banda & Rock
La Banda Municipal de Barcelona ens convida a descobrir, entre d’altres, un espectacular concert per a grup de rock i banda d’un dels compositors de banda més destacats del moment.
Concert relacionat: 20 de novembre de 2016 / Sala 1 de L’Auditori. Temporada Banda Municipal de Barcelona
Gener 2017
Jerusalem Quartet
Tenir el Jerusalem Quartet a Barcelona és un privilegi que no es pot deixar escapar; sobretot, quan el programa esdevé una mostra absoluta del gran repertori per a quartet.
Concert relacionat: 25 de gener de 2017 / Sala 1 de L’Auditori. Temporada de Cambra
Febrer 2017
El Wagner més simfònic
Us convidem a descobrir i comentar el so únic i incomparable de l’orquestra wagneriana. Els fragments simfònics de les seves òperes són autèntiques obres mestres, un món de matisos, colors i emocions.
Concert relacionat: 24, 25 i 26 de febrer de 2017 / Sala 1 de L’Auditori. Temporada OBC
Març 2017
Pablo Heras-Casado + Freiburger
A partir del concert protagonitzat per la violinista Isabelle Faust, la Barroca de Freiburg i el prestigiós director Pablo Heras-Casado, ens aproximarem a dues de les grans obres de Mendelssohn.
Concert relacionat: 22 de març de 2017 / Sala 1 de L’Auditori. Temporada de Música Antiga
Abril 2017
Bach simfònic
En aquesta sessió descobrirem la música de Bach de la mà d’autors que han orquestrat la seva obra per donar-hi la veu i el color de la gran orquestra simfònica.
Concert relacionat: 28, 29 i 30 d’abril de 2017 / Sala 1 de L’Auditori. Temporada OBC
Maig 2017
Juan de la Rubia: Cabezón
Coneixerem un dels músics de tecla més importants del Renaixement a través de l’organista Juan de la Rubia, un dels intèrprets catalans de referència i amb un claviorgue del Museu de la Música.
Concert relacionat: 31 de maig de 2017 / Sala 2 de L’Auditori. Temporada de Música Antiga / Museu de la Música
Dates de les sessions:
B. El Clot – Josep Benet: 3r dijous de mes, 19 h
B. Gòtic – Andreu Nin: 3r dilluns de cada mes, 19 h
B. Clarà: 2n dilluns de cada mes, 19 h
B. Vapor Vell: 2n dijous de cada mes, 19 h
Inscripcions presencials a les biblioteques que organitzen els clubs a partir del 26 de setembre.





dilluns, 10 d’octubre del 2016

10è aniversari del MUSIC SPY CLUB, amb Ignacio Julià

Encara no ens ho creiem però el proper 21 d'octubre, a les 19 h., el Music Spy Club farà 10 anys. 10 anys! El temps passa, tot puja i baixa, i aquí seguim. Com sabeu, el MUSIC SPY CLUB és una trobada singular amb músics, crítics i agitadors artístics. La seva fórmula és senzilla: l’espia punxa i comenta 10 peces publicades durant els últims 12 mesos. Un espai de descoberta ideal per a musicòmans sense manies que vulguin conèixer propostes artístiques recents. 

Fa 10 anys Ignacio Julià va saludar al primer públic i va posar exactament això:




Des de llavors, cada octubre s'ha encarregat d'obrir la temporada d'aquesta activitat. Una dècada després, el tornem a convidar. 



IGNACIO JULIÀ (Ruta66) – 21 d’octubre, 19 h.
Periodista apassionat del cine underground i de la música rock, el 1985 funda la ja històrica Ruta 66. Ha publicat una desena de llibres, incloent-hi les biografies autoritzades de Velvet Underground i Sonic Youth. És autor de l’antologia, "Pulp-Rock: Artículos y entrevistas, 1982-2004", i  l'emocionant  "Estragos de una juventud sónica", sobre Sonic Youth i l’evocació discogràfica “Catálogo irracional” al voltant de Lou Reed.



Aquesta sessió serà un especial Bruce Springsteen. Ignacio Julià ha estat el traductor de Born to run i prepara un llibre sobre el Boss. Un Music Spy extraordinari!



No us ho perdeu!




Us hi esperem! 


----------------------

Les properes dates:


PEDRO STRUKELJ – 18 de novembre, 19 h.
Programador del cicle Hamaques de Casa Amèrica i detonant de ‘Pájaros’, comunitat en la qual músics d’Amèrica Llatina i la península Ibèrica comparteixen la seva mirada (www.pajarosmusica.com). Convençut que les músiques tradicionals ja eren de codi obert, que la música en viu i la música enregistrada haurien de dir-se de manera diferent i que les músiques del (tercer) món no s'han de descobrir sinó reconèixer. Se li sol veure en concerts dibuixar en un quadern negre.


EL PETIT DE CAL ERIL – 16 de desembre, 19 h.
El geni al darrera d’aquest nom aparentment casual és Joan Pons, un artista sempre en fuga entre el folk i la psicodèlia. Amb 3 discos a les seves esquenes, i la fita ineludible de La figura del buit, El Petit de Cal Eril és un d’aquests músics que fan esperar el proper disc amb curiositat i inquietud. Passarà al mateix amb les seves recomanacions. 


divendres, 7 d’octubre del 2016

Power Records : Escoltant els superherois pel Girocòmic

Ja que del 07/10 al 09/10 es celebra a Girona el Girocòmic, des de l'Ampli aprofitem per recordar una col·lecció de discos de 7" i 12" que de vegades també venien acompanyats per un còmic i que es van editar durant els anys 70 als Estats Units. No he trobat si també es van editar a l'Estat Espanyol o a Amèrica del Sud. Fragments -samplers- d'aquest enregistraments van acabar en discos de rappers com Eminem, De La Soul o MF Doom. Alguns dels còmics que acompanyaven els discos de Power Records van ser dibuixats per artistes de la talla de Neal Adams i Dick Giordano. Trobareu més informació i els sampler utilitzats per artistes del hip hop en aquest article de Robbie Ettelson . I també podeu escoltar algunes històries explicades als discos al blog Power Records Plaza. Us aviso que molts enllaços estan trencats. En aquest altre blog on podeu veure i sentir com eren aquests còmics. Per la seva banda Marvel ha publicat dos llibres on els seus superherois reprodueixen portades mítiques del hip hop. 

Cartell del Saló del Còmic de Girona 


LOGO I ANUNCIS 



PORTADES DE CÒMIC


MÉS PORTADES 


                            PORTADES DELS DISCOS 


                                                                              
                                     

    ACETATS, GALETES I UN CAPÍTOL PER ESCOLTAR







                  PER LLEGIR I BALLAR 






dijous, 6 d’octubre del 2016

Llibres amb banda sonora a la Biblioteca Vallcarca i els Penitents




Llibres amb banda sonora és una col·lecció de playlists a Spotify basades en els llibres musicals més destacats disponibles a la Biblioteca.

Les playlists dels llibres amb banda sonora són una eina útil per escoltar les cançons que l'autor va citant en el text, a mida que van apareixent, d'una manera senzilla i ordenada.

Aquests llibres s'identifiquen mitjançant una etiqueta amb la frase "Llibre amb banda sonora" i un codi QR que reenvia a la playlist.

A la Biblioteca hem realitzat un flyer amb tots els llibres que disposen de playlists a Spotify. El flyer el posem a disposició dels usuaris a l'àrea de música i al taulell de préstec.



El llistat de llibres amb banda sonora és el següent:

GREIL MARCUS. Escuchando a The Doors. Contra, 2012.
https://goo.gl/GQOn6a (122 cançons)



CHARLIE GILLETT. Historia del rock: el sonido de la ciudad. Ma Non Troppo, 2008.
https://goo.gl/jqHKvg (1531 cançons)



GREIL MARCUS. Mistery Train: imágenes de América en la música rock & roll. Contra, 2013.
https://goo.gl/tTbgzT (982 cançons)



TED GIOIA. Blues: la música del Delta del Mississippi. Turner, 2010.
https://goo.gl/JrMVvG (503 cançons)



ROBERT DIMERY. 1001 canciones que hay que escuchar antes de morir. Ma Non Troppo, 2008.
(982 cançons)
https://goo.gl/auD64j



SIMON REYNOLDS. Postpunk: romper todo y empezar de nuevo. Caja Negra, 2013.
(679 cançons)
https://goo.gl/kjN5kG



JUNE SKINNER SAWYERS. Bruce Springsteen: más duro que los demás: el boss a través de sus 100 mejores canciones. Ma Non Troppo, 2008.  (146 cançons)
https://goo.gl/YHdGky




Si voleu aconseguir, per als vostres exemplars, les etiquetes amb els codis QR que remeten a les playlists dels llibres, envieu-nos un correu a: b.barcelona.pe@diba.cat 









dilluns, 3 d’octubre del 2016

La discoteca ambulant 1 - Dirty Projectors

Portem la música a tot arreu, allà on anem. La nostra discoteca és ambulant, orgànica, sovint passatgera, gairebé sempre paisatgística. Còrrer només requereix un xic de coordinació i paciència i potser unes bambes. Ara, sovint ajuda, com sempre a la vida, una xic de companyia, la que dóna la música. Sovint sembla que l'activitat es lliga a música molt rítmica, molt canyera i neutre, però no té per què. L'activitat no està renyida amb l'interés. La dinàmica no és incompatible amb l'estètica.

Avui per exemple ens hem acompanyat amb Dirty Projectors. Es tracta d'una banda de Brooklyn amb una carrera de 14 anys i 7 discos al seu historial. I, com passa, amb els artistes més inquiets, cal començar a sentir-los pel final.



Agafeu el seu últim disc (compreu-lo si considereu que els treballs ho valen). Porta l'estrany nom de Swing lo Magellan. Es tracta d'un disc de condensació: és el fruit d'exprimir 40 demos. Comença així:



El primer que sorprén és que la meravella vocal. Hi ha quatre veus, que es van turnant el protagonisme. Els arranjaments vocals són extraordinaris. No ens extranya. Mireu-los va nou anys:



El disc passa com els kilómetres. Una cançó, una altra. Les sentim sabem que tornarem pel mateix camí. Després seguirem amb els seus discos anteriors, fins arribar a l'origen. I tornarem a començar. Aquest serà l'itinerari

AlbumAny
The Glad Fact2003
Morning Better Last!2003
Slaves' Graves and Ballads2004
The Getty Address2005
Rise Above2007
Bitte Orca2009
Swing Lo Magellan2012

La discoteca continuarà ambulant. I si algú s'anima a compartir els discos del dia, estarà bé. No cal que tota la música de la que parlem sigui la música de la nostra vida: a cada dia el seu afany.