divendres, 30 d’octubre del 2015

La nit de Gwendolyne. Les biblioteques de Girona són de por.

Halloway, Hallogallo, Gwendolyne...Si us costa dir el mot en anglès (Halloween), com a algun dels usuaris de les biblioteques, sempre podeu parlar de la castanyada, Tot Sants, El dia dels Morts (com la pel·li del Romero) o el Dia dels Difunts. Per celebrar Gwendolyne/Tot Sants/El Dia dels Morts o Difunts, les biblioteques de Girona, a més d'organitzar la tercera edició del concurs de relats de terror de l'Espai Marfà, dediquen els seus aparadors a les bruixes (Biblioteca Salvador Allende), els morts vivents (Biblioteca Antònia Adroher), els vampirs (Biblioteca Just M. Casero), els fantasmes (Biblioteca Carles Rahola) i els monstres (Biblioteca Ernest Lluch). Els llibres i les pel·lícules semblen ser l'habitat preferit d'aquests éssers, però també en trobem a la música. La biblioteca Ernest Lluch, sempre atenta als esgarips més sobrenaturals, els ha habilitat un espai i tanca la biblioteca amb una selecció de les seves cançons. 


                                                                                     Biblioteca Ernest Lluch 


A la foto d'esquerra a dreta: 


Henry (l'Àngel Caigut de Black Sabbath)
Crimson Ghost (Misfits)
Jack O. Lantern (Helloween)
Eddie the Head (Iron Maiden)
Snaggletooth (Motörhead)


Cançons 


Black Sabbath - War Pigs 
Black Sabbath - Paranoid
Misfits - Astro Zombies 
Helloween - I Want Out 
Helloween - Future World 
Iron Maiden - Run to the hills 
Iron Maiden - Running Free
Motörhead - Ace of Spades
Motörhead - Snaggletooth 




                                                        Biblioteca Ernest Lluch (monstres)


                                                                             
                                                                           Biblioteca Salvador Allende (bruixes)




Biblioteca Antònia Adroher (zombies)


Biblioteca Just M. Casero (vampirs)


                                                                          Biblioteca Carles Rahola (fantasmes) 

dimarts, 27 d’octubre del 2015

Bib & Play : música a la biblioteca pública , 19 de Novembre de 2015 a Barcelona

Dins el marc de l'Any de les biblioteques, l'equip de musictecaris de l'Associació AMPLI, juntament amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona organitzen la 1a Jornada al nostre país dedicada a la música a les biblioteques públiques. 

Una jornada densa on es presentaran idees i experiències per a la reflexió i la pràctica musictecària del present i el futur amb la participació de Sophie Cornière (ACIM), Nicolas Blondeau (Mediamus) i Robert Kaye (MusicBrainz), Teresa Torres (professora de música i historiadora de l'Art), Lluís Gavaldà (músic i divulgador) així com cinc musictecaris catalans i el concert final de l'excitant Myriam Swanson amb la seva banda The Rhythm Teasures, un volcà incandescent de Rhythm&Blues. 

Tenim el plaer de presentar-vos el pòster i el programa del Bib & Play  animant-vos a participar en una trobada que esperem plena de bones vibracions.   






Seguirem informant. De moment aquí us deixem amb la Myriam i la banda !


dilluns, 26 d’octubre del 2015

"Historia del rock. El sonido de la ciudad" de Charlie Gillett: playlist del llibre




Publicat l’any 1970 a partir de la tesi doctoral de l’autor, Historia del rock. El sonido de la ciudad s’ha convertit en una de les grans referències escrites al voltant del desenvolupament de la música popular nord-americana.  Gillett explica les circumstàncies del naixement del rock and roll des dels seus inicis al voltant de 1954 fins els anys 70, la seva evolució i les grans estrelles, sense oblidar-se d’altres gèneres com el blues, el gospel, el rhythm and blues, l'uptown i el soul. A més d’oferir una extensa guia de cançons i intèrprets, Gillett estudia l’organització de la indústria musical (empreses, discogràfiques, interessos, necessitats del mercat...), un aspecte fonamental aquest per a la comprensió del fenomen.


Charlie Gillett va ser un periodista musical que va escriure articles per a Rolling Stone, el New Musical Express i The Observer. Es va fer famós per descobrir a Dire Straits i Ian Dury i va ser presentador de programes de ràdio a la BBC com el Honky Tonk (1972) i GLR (Greater London Radio, 1995). Va treballar també per a la indústria discogràfica per a segells com EMI-Virgin i Oval Music.


La Biblioteca Vallcarca i els Penitents ha elaborat una playlist amb els temes que apareixen en aquesta obra imprescindible per entendre la gran riquesa de la música nord-americana i la mai suficientment reconeguda herència afroamericana.  Els temes recollits a la playlist apareixen en l’ordre que Gillett disposa al llibre.

Esperem que gaudiu de l’escolta tant com de la lectura!



*Articles en castellà sobre Charlie Gillett:

DIEGO A. MANRIQUE. El inglés que descubrió el mundo. (El País, 22/10/2010)
AMELIA CASTILLA. "La música popular vuelve a sus orígenes africanos". (El País, 25/10/2003)




dilluns, 19 d’octubre del 2015

Fotogrames sonors: jazz i fotografia a la biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles




"Fotogrames sonors” és el darrer projecte del cicle “en viu i en directe” a la biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles. Després de la magnífica experiència de la off week electrònica, en aquesta ocasió volíem canviar de registre amb un concert que estigués relacionat amb la nostra especialització en fotografia i en un espai amb millors condicions acústiques com és l’auditori de l’edifici.


Ens vam posar en contacte amb el músic Ismael Dueñas, que ja havia col·laborat amb nosaltres en el butlletí de recomanacions musicals IMPERDIBLES, i li vam proposar un projecte que fongués imatge i música en un mateix espectacle. Durant diversos dies el pianista badaloní va consultar la col·lecció de fotografia de la biblioteca escollint les imatges per relacionar-les amb les seves cançons i les del saxofonista Albert Cirera, que l’acompanyaria en el concert. “Ha estat tot un procés i un repte muntar aquest concert. L'elecció del material no ha estat fàcil. Una cosa és seleccionar fotos que personalment et puguin agradar i l'altra és crear un context conceptual i sonor. He pogut comprovar com canvia una mateixa foto situada en un context sonor o un altre, i viceversa, amb l'aire que agafaven les composicions musicals”, diu Dueñas.




El dijous 8 d’octubre al vespre tota la feina prèvia es va materialitzar a “Fotogrames sonors”, un espectacle visual i sonor, amb una atmosfera íntima i màgica. La projecció de fotografies d’Eadweard Muybridge, Josef Koudelka, Agustí Centelles, Joan Colom o Edward Steichen, entre d’altres, van servir de fil conductor d’unes composicions per piano i saxo a ritme de jazz, perfectament engranades amb ambients sonors electrònics i una llum tènue que acompanyava tot el conjunt. 

Un concert d'aquestes característiques requereix tot un muntatge i interacció tècnica enorme. El tècnic de projecció i llums és un intèrpret més. Amb l'Albert Cirera hem tocat molt però aquesta vegada fèiem música nova, relacionada amb les fotografies i els interludis d'espai sonor electrònic. La incertesa s'ha mantingut fins al final on he pogut veure que tot plegat casa satisfactòriament”, comenta el pianista, que es mostra molt content i amb ganes de repetir l’experiència.

Durant el concert vam poder escoltar temes propis d’Ismael Dueñas —Núvols, Cash Waltz o Matí de postguerra— i d’Albert Cirera —No Miradouro, Baró català o Luz terrosa—, i també alguna versió de Frederic Mompou —Barri de platja— o Tom Waits —In the neighbourhood —.


A l’Spotify de la biblioteca vam fer una playlist amb aquests i altres temes dels dos músics i en aquest enllaç podeu un vídeo de l’espectacle: https://goo.gl/YGBacY

divendres, 16 d’octubre del 2015

Music Spy Club amb Ignacio Julià

El proper 30 d'octubre, a les 19 h., torna el Music Spy Club a la Biblioteca Vapor Vell. Alegria! 

Com sabeu, el MUSIC SPY CLUB és una trobada singular amb músics, crítics i agitadors artístics. La seva fórmula és senzilla: l’espia punxa i comenta 10 peces publicades durant els últims 12 mesos. Un espai de descoberta ideal per a musicòmans sense manies que vulguin conèixer propostes artístiques recents. El nostre espia de novembre serà el gran IGNACIO JULIÀ.



Periodista apassionat del cine underground i de la música rock, el 1985 funda la ja històrica Ruta 66. Ha publicat una desena de llibres, incloent-hi les biografies autoritzades de Velvet Underground i Sonic Youth. És autor de l’antologia, "Pulp-Rock: Artículos y entrevistas, 1982-2004", i  l'emocionant  "Estragos de una juventud sónica", sobre Sonic Youth. 





----------------------

Les properes dates:

EL PETIT DE CAL ERIL – 20 de novembre, 19 h.
El geni al darrera d’aquest nom aparentment casual és Joan Pons, un artista sempre en fuga entre el folk i la psicodèlia. Amb 3 discos a les seves esquenes, i la fita ineludible de La figura del buit, El Petit de Cal Eril és un d’aquests músics que fan esperar el proper disc amb curiositat i inquietud. Passarà al mateix amb les seves recomanacions.

MIQUI PUIG – 18 de desembre, 19 h.

Cantant i compositor de Los sencillos, el mític grup de pop amb qui va editar 6 discos, la seva carrera s’ha prodigat en molts fronts artístics. En solitari, ha publicat ja 5 treballs. És DJ habitual a Barcelona, amb actuacions a festivals com el Sonar o el Primavera Sound. És actor ocasional i col·laborador cultural a programes de ràdio i televisió. El seu bagatge el converteix en un spy musical imprevisible. 

dimarts, 13 d’octubre del 2015

Backstage: Embichadero al Vapor Vell!

Passen els anys i la quantitat de propostes i activitats i trames que es poden generar entorn de la música no tenen fi. Ara, per exemple, iniciem el BACKSTAGE un cicle de prèvies a concerts. Barcelona és una ciutat de concerts, des dels grans festivals (Primavera Sound, Sonar) a les temporades minucioses que abasten tot un any (Hamaques, Glove Party), passant per les esforçades programacions de les sales. Tants artistes, tants concerts... i no els convidem mai a que ens expliquin què i com! Ara ens hem decidit a fer-ho. 

Començarem el dilluns, 26 d'octubre, a les 19 h., amb EMBICHADERO! Sentiu-los:




Així ens ho expliquen els artífex d'aquesta visita, Pedro Strukelj de Casa Amèrica:

Días antes de su concierto en Barcelona en el Koitton Club de Sants, el dúo argentino EMBICHADERO ofrecerá una charla musical sobre su manera de renovar los ritmos folklóricos de la argentina de interior. EMBICHADERO es un joven dúo formado por Diego Cortez y Jonatan Szer, que retoma las músicas tradicionales del centro y norte de su país desde una actitud desafiante y respetuosa a la vez, en  su propuesta puede sentirse la voz antigua, el jazz abierto y la modernidad clásica. La tradición está ahí para seguir jugando con ella. En este caso, flauta travesera, percusión y voces son los instrumentos para explorar una música muchas veces estereotipada.


El jueves 29 EMBICHADERO ofrecerá un concierto en el Koitton Club (c/ Rosend Arús 9) a Sants a las 21:30h, entrada 6€. https://www.facebook.com/events/517730195060834/


Actividad realizada en colaboración con el Ciclo HAMAQUES de Casa Amèrica Catalunya




diumenge, 4 d’octubre del 2015

El Festival Internacional de Música Popular i Tradicional, acompanyat per la Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz

La Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz té part del seu fons especialitzat en cultura popular i tradicional, una temàtica entretinguda i una mica difícil de definir, perquè què és cultura popular? Ara no hi entrarem, però ens va portar a una reflexió profunda, per acotar quin era el nostre àmbit documental. A grans trets vam decidir que ens centraríem en cultura popular i tradicional preferentment de l’àmbit cultural català, també recollim alguna cosa de les Balears i el País Valencià i de la resta d’Espanya. També alguns textos teòrics, assajos i reflexions d’autors com Bienve Moya o Manuel Delgado.


Pel que fa referència a la música tenim des de CDs i llibres de sardanes, gralles, grups com Quico el Cèlio, el noi i el Mut de Ferreries o de Pep Gimeno Botifarra o la música del Carnaval de Solsona o de la Patum i la Fonoteca de música tradicional catalana, entre d’altres.



Ara us tornem a escriure per passar-vos el playlist del FIMPT, el Festival Internacional de Música Popular i Tradicional de Vilanova i la Geltrú d'enguany, que anem seguint i acompanyant cada temporada. Aquí el teniu!